Υλοποιούμε με συνέπεια το πρόγραμμά μας και δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών

«Οι θετικές επιδόσεις της εθνικής οικονομίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται, όχι μόνο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει το παραγόμενο πλεόνασμα στους πολίτες», δηλώνει στο «Π» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, αναφορικά με τα τρία νέα μέτρα ενίσχυσης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αναλύει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά τη δικαστική μέριμνα.


«Π»: Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια στοχευμένη δέσμη νέων μέτρων για την ενίσχυση ορισμένων κοινωνικών ομάδων. Πιστεύετε ότι η ΝΔ μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος δημοσκοπικά; Πότε και πως

Ι.Μπ.: Η Κυβέρνηση μας συνεχίζει με συνέπεια να υλοποιεί το κυβερνητικό της πρόγραμμα, επιδιώκοντας να δίνει λύση στα μεγάλα ζητήματα και κυρίως στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, προκειμένου να συγκλίνουμε ολοένα και περισσότερο με το επίπεδο ζωής των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης.

Eίμαι αισιόδοξος ότι, καθώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας, η εμπιστοσύνη των πολιτών θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Οι θετικές επιδόσεις της εθνικής οικονομίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται όχι μόνο από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει το παραγόμενο πλεόνασμα στους πολίτες, όπως έγινε πρόσφατα.

Οι πολίτες στο κρίσιμο και επιτακτικό ερώτημα που τίθεται στις κάλπες ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, δηλαδή ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός, γνωρίζουν ότι με κριτήριο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο, η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν θέσει πλέον τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης.

«Π»: Όμως, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας για τη ΝΔ φαίνεται να αποτελεί «άπιαστο όνειρο». Σε περίπτωση που αυτό αποτυπωθεί στις κάλπες, θα πάμε σε διπλές ή τριπλές εκλογές ή θα αναζητήσετε κυβερνητικό εταίρο;

Ι.Μπ.: Οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες αναφέρεστε έχουν διεξαχθεί στη δυσκολότερη, θα έλεγα, συγκυριακή στιγμή για τη Νέα Δημοκρατία. Μην ξεχνάμε, ότι δύο χρόνια πριν τις εκλογές του 2023, οι δημοσκοπικές επιδόσεις της ήταν, αντίστοιχα, κοντά στο 30% και τελικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών, η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Π»: Σας ανησυχεί η δημοσκοπική άνοδος των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ; 

Ι.Μπ.: Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, γιατί αποτυπώνουν την εικόνα του πολιτικού τοπίου μια συγκεκριμένη στιγμή. Η άνοδος αυτή που καταγράφεται στη χώρα μας, ασφαλώς και μας προβληματίζει διότι δεν οφείλεται μόνο στην κρίση της αντιπολίτευσης, αλλά και στη γενικευμένη απήχηση των ιδεών της Ακροδεξιάς, που παρατηρούμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Π»: Για να περάσουμε και στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου σας που είναι πολλά και σημαντικά. Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών είναι η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει ώστε να απονέμεται γρηγορότερα Δικαιοσύνη;

Ι.Μπ.: Η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας αλλά και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης. Προς τον σκοπό αυτόν, από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων. Η μεγαλύτερη αλλαγή στην οργάνωση της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, ασφαλώς, επήλθε με τον Δικαστικό Χάρτη, που απέκτησε για πρώτη φορά η Χώρα μας. Με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, οι δικαστικοί σχηματισμοί σήμερα ανέρχονται σε 113. Με το Δικαστικό Χάρτη επιτύχαμε κάτι πολύ σημαντικό.

«Π»: Έχετε αποτελέσματα από το πώς εξελίσσεται ο νέος Δικαστικός Χάρτης;

Ι.Μπ.: Το 60% των Δικαστηρίων της Χώρας μας είναι πλέον παραγωγικά σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πριν την εφαρμογή του Χάρτη, το ποσοστό ήταν περίπου 7%.

Σήμερα, επτά μήνες μετά, η εφαρμογή του εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα δικαστήρια της χώρας και τα αποτελέσματα στην επιτάχυνση των δικών και τον εν γένει εξορθολογισμό του συστήματος είναι ιδιαιτέρως θετικά. Ο Δικαστικός Χάρτης, σε συνδυασμό με τη νέα ποινική δικονομία, τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, τη νέα δικονομία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και τις επερχόμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, είμαι αισιόδοξος ότι, θα συμβάλλουν καθοριστικά ώστε έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας, η χώρα μας να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης στις 650 ημέρες.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί, επίσης, η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πρώην Ειρηνοδικών. Περίπου 900 Δικαστές είναι πλέον σε θέση να δικάσουν όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού.

«Π»: Πώς προχωράει η ψηφιακή μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη;

Ι.Μπ.: Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί το 2026. Πραγματική ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας της Δικαιοσύνης συνιστά η ολοκλήρωση των ψηφιακών έργων της, μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν σοβαρές παθογένειες και διαχρονικά ελλείμματα. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που σας ανέφερα, καθώς και ο Δικαστικός Χάρτης, προϋποθέτουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ο οποίος θα εκσυγχρονίσει και θα αναβαθμίσει ουσιωδώς τη λειτουργία και τον τρόπο απονομής της.

Ήδη έχουμε παραδώσει και έχουν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα κοινωφελούς εργασίας, η ψηφιακή πλατφόρμα επιδόσεων των ποινικών διαταγών, των αποφάσεων λιπομαρτύρων και των κλήσεων μαρτύρων στην ηλεκτρονική θυρίδα του πολίτη, το ηλεκτρονικό πινάκιο και οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα με απομακρυσμένη σύνδεση, ενώ έχει ψηφιοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο των δικαστικών αρχείων. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναβάθμιση και επέκταση των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής-ΟΣΔΔΥΔ, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης-ΟΣΔΔΥΠΠ, σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός φάκελος, ως υπο-έργο του  ΟΣΔΔΥΠΠ, θα έλεγα ότι, δεν αποτελεί απλώς ένα έργο που θα συμβάλλει στην ψηφιακή αναβάθμιση, αλλά συνιστά τη θεσμική καινοτομία, που θα αλλάξει τα έως σήμερα δεδομένα στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης.

«Π»: Εξηγήστε μας πιο συγκεκριμένα πώς θα λειτουργήσει αυτό.

Ι.Μπ.: Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρονικός φάκελος θα σχηματίζεται με την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου και θα περιέχει όλα τα διαδικαστικά και αποδεικτικά έγγραφα της δικογραφίας και τις δικαστικές αποφάσεις. Σε περίπτωση δε άσκησης ενδίκου μέσου, θα μεταβιβάζεται ηλεκτρονικά στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα κρίνει το ένδικο μέσο και σε περίπτωση άσκησης εκτάκτου ενδίκου μέσου στο αναθεωρητικό δικαστήριο.

Πρόκειται για ένα έργο που θα έχει πρόσημο υπέρ των πολιτών και του κράτους δικαίου, καθώς θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, θα επιταχύνει την απονομή της και θα περιορίσει τις δαπάνες. Μάλιστα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουμε αποφασίσει την πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου σε κτηματολογικές υποθέσεις.

«Π»: Η νέα πλατφόρμα του ηλεκτρονικού πινακίου και οι εξ αποστάσεων δίκες πόσο θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών;

Ι.Μπ.: Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του ηλεκτρονικού πινακίου, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την καθημερινότητα των δικηγόρων και των πολιτών στη χώρα μας. Οι δικηγόροι και οι διάδικοι διευκολύνονται σημαντικά, καθώς μπορούν πλέον να ενημερώνονται και να παρακολουθούν άμεσα, απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο την πορεία των πινακίων, χωρίς να περιμένουν, πολύ συχνά επί ώρες, έξω από τις αίθουσες, μέχρι να εκφωνηθεί η υπόθεσή τους, προκαλώντας συνωστισμό και πολύωρη αναμονή εντός και εκτός των αιθουσών.

Επίσης, οι τηλεδιασκέψεις με απομακρυσμένη σύνδεση, ειδικότερα στην ποινική διαδικασία, παρέχουν τη δυνατότητα στα πρόσωπα που εμπλέκονται να μπορούν να καταθέτουν με τη χρήση τεχνολογικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του εξεταζόμενου προσώπου στο δικαστήριο.

«Π»: Θα μπορούν όλοι οι εξεταζόμενοι μάρτυρες να καταθέτουνμέσω τηλεδιάσκέψης;

Ι.Μπ.: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, σε καμία περίπτωση, η χρήση της τηλεδιάσκεψης δεν σκοπεύει στην υποκατάσταση της φυσικής παρουσίας του εξεταζόμενου σε αυτήν προσώπου, αλλά στην πρόοδο της διαδικασίας, όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό κώλυμα εμφάνισης του ή κίνδυνος από την αναβολή ή κίνδυνος για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

«Π»: Πώς θα αποσυμφοριστούν οι δικαστικές αίθουσες;

Ι.Μπ.: Η αποσυμφόρηση των δικαστικών αιθουσών, και ιδίως του Πρωτοδικείου Αθηνών, θα επιτευχθεί με ένα πλέγμα παρεμβάσεων, όπως την ποινική δικονομία που ήδη εφαρμόζεται, την αναβάθμιση των ψηφιακών και κτιριακών υποδομών, των επικείμενων αλλαγών στην πολιτική δικονομία και ασφαλώς με την εκπόνηση του Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι η εναλλακτική επίλυση διαφορών αποτελεί ίσως το βασικό εργαλείο τόσο για την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας και του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης, αν λάβουμε υπόψη ότι τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα μπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους με ταχύτητα, ευελιξία, και κυρίως με σύμμετρη ικανοποίηση των συμφερόντων τους.

«Π»: Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσετε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την δικαστική μέριμνα. Τι θα περιέχει αυτό το νομοσχέδιο και που αποσκοπεί;

Ι.Μπ.: Με το σχέδιο νόμου που είχαμε παρουσιάσει προσφάτως, υιοθετούμε τον θεσμό της Δικαστικής Μέριμνας. Ειδικότερα, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από διαχρονικές αστοχίες ή αδυναμίες του συστήματος, οι οποίες έχουν βαρύνουσες κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και νομικές προεκτάσεις για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας - ΑμεΑ, ασθενείς ή υπερηλίκους. Σημαντική καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση του θεσμού της υποστηριζόμενης λήψης απόφασης. Επίσης, για πρώτη φορά θεσπίζεται η υποχρέωση επανελέγχου ανά τριετία των συνθηκών διαβίωσης του τελούντος υπό δικαστική μέριμνα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε την αναβάθμιση του θεσμού και την ενίσχυση της προστασίας και φροντίδας των ατόμων που τίθενται υπό το καθεστώς της.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», στις 26 Απριλίου 2025.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Next
Next

Συνέντευξη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στο δικηγορικό magazino γνώμης και ενημέρωσης «με το Δικηγόρο»