Ομιλία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα στο World Law Group
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ληφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο την επίτευξη της ορθής και ποιοτικά αναβαθμισμένης απονομή Δικαιοσύνης με φόντο τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας από το βήμα του World Law Group όπου ήταν προσκαλεσμένος ως ομιλητής. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μπούγας έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών μέσων και την πολύτιμη αρωγή τους στην αντιμετώπιση σοβαρών παθογενειών και διαχρονικών ελλειμμάτων.
“Το ζητούμενο είναι κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της Χώρας να δύναται ν΄ ασκεί κατά το δυνατόν απρόσκοπτα το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας” επισήμανε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η βραδεία απονομή της Δικαιοσύνης, που αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια της αρνησιδικίας, υπονομεύει τις γενικές επιδιώξεις της δικαστικής λειτουργίας, την αποτελεσματικότητα της προστασίας του πολίτη αλλά και την ίδια την ασφάλεια δικαίου και την ανάπτυξη της Χώρας μας. Η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση για τη Δικαιοσύνη από την ιστορία σύστασης του σύγχρονου ελληνικού κράτους τέθηκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του 2024. Η Χώρα μας για πρώτη φορά απέκτησε Δικαστικό Χάρτη, με την έννοια της θέσπισης ενός συνεκτικού νομοθετήματος, που περιλαμβάνει τους βασικούς πυλώνες οργάνωσης και απονομής της Δικαιοσύνης".
Ο κ. Μπούγας αφού παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Δικαστικού Χάρτη αναφέρθηκε και στα έως τώρα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την εν λόγω εμβληματική μεταρρύθμιση “Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα των δικαστών του πρώτου βαθμού έως 17% κατ’ έτος ενώ το ποσοστό εκκαθάρισης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό 14-24%.Προς το σκοπό αυτό, ήδη από τον Μάρτιο του 2024, με νόμο μεταφέρθηκαν στους δικηγόρους χιλιάδες υποθέσεις μη δικαιοδοτικής φύσεως και ήσσονος νομικής δυσκολίας, οι οποίες έως τότε απασχολούσαν αποκλειστικώς τους Δικαστές, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να υφίσταται αντιδικία” και συμπλήρωσε αναφορικά με τη νέα ποινική δικονομία που εφαρμόζεται από τον Ιούνιο 2024 “παρατηρήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, εκεί που είχε εντοπιστεί κυρίως το πρόβλημα της καθυστέρησης, αύξηση του συνολικού αριθμού των υποθέσεων που εισήχθησαν απευθείας στο ακροατήριο κατά 47%. Η νέα δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί, επίσης, μία πολύ σημαντική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί επιτακτικό αίτημα τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και της κοινωνίας των πολιτών.
Επομένως, από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη, σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα στην επιτάχυνση των δικών και τον εν γένει εξορθολογισμό του συστήματος είναι θετικά”.
Η μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή συνιστά πραγματικότητα στη Χώρα μας, όπως άλλωστε επιβάλλεται από τις θεσμικές δεσμεύσεις της Χώρας και τις καλές πρακτικές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Μάλιστα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας αναφέρθηκε και στα εν εξελίξει ψηφιακά έργα για τη Δικαιοσύνη, που θα παραδοθούν έως τέλος του 2026 και θα συμβάλουν ουσιωδώς στην ποιοτική αναβάθμιση, επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης,
όπως η αναβάθμιση και επέκταση των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής, Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ, ΟΣΔΔΥ-ΠΠ), στον ηλεκτρονικό φάκελος της δικογραφίας, στη ψηφιοποίηση Εντύπων Αρχείων και Δεδομένων Δικαστηρίων και στις Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης (τηλεδίκες) σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα.
“Η χρήση των νέων τεχνολογιών θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα υποκαταστήσουν την ελεύθερη ανθρώπινη βούληση.
Για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε την ανθρωποκεντρική και αξιόπιστη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με παράλληλη κατοχύρωση της ασφάλειας και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του Δικαίου επιτάσσει διαρκώς δύο βασικά ζητούμενα, που μόνο ο Δικαστής μπορεί να επιτύχει ή έστω να προσεγγίσει:
α) την διάκριση του δίκαιου από το άδικο και του ηθικού από το ανήθικο και όχι μόνο τον προσδιορισμό του νόμιμου και του παράνομου και β) την εφαρμογή της αποκαταστατικής ή επανορθωτικής Δικαιοσύνης, μέσω της αρχής της επιείκεια” υπογράμμισε ο κ. Μπούγας.
Καταλήγοντας ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως σκοπός αυτών των μεταρρυθμιστικών αλλαγών είναι να καταφέρει η χώρα μας μέχρι το τέλος της τρέχουσας τετραετίας να πλησιάσει το μέσο όρο των Χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, δηλαδή τις 637 ημέρες. “Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί στην κοινωνία η πεποίθηση ότι μόνο μέσω της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης επιτυγχάνεται η ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η προάσπιση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η πραγμάτωση του Κράτους Δικαίου, που υπηρετεί όχι μόνο τη βεβαιότητα επιβολής του νόμου, αλλά και την ατομική και συλλογική αξίωση για απαγόρευση των αυθαίρετων, άδικων ή καταχρηστικών κρατικών παρεμβάσεων και εγγυάται την ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία των πολιτών” κατέληξε ο κ. Ιωάννης Μπούγας.
Το World Law Group ιδρύθηκε το 1988 και είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα ανεξάρτητων επιχειρηματικών δικηγορικών εταιρειών, που δημιουργήθηκε ειδικά για να καλύψει τις νομικές ανάγκες των σημερινών πολυεθνικών εταιρειών. Σήμερα, η WLG παρέχει άμεση πρόσβαση –μέσω ενός μόνο τηλεφώνου ή email σε οποιαδήποτε από τις εταιρείες-μέλη – στην τεχνογνωσία περισσότερων από 21.000 νομικών επαγγελματιών σε 94 χώρες.