3 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του ελαιώνα της Άμφισσας
Συμπληρώσαμε ήδη τρία χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του ελαιώνα της Άμφισσας, που κατέκαψε 12 χιλιάδες στρέμματα περίπου.
Με δηλώσεις μου είχα δεσμευθεί τότε να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία και αναβίωσή του μοναδικού σε κάλος και πολιτιστική σημασία οικοσυστήματος του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας, που αποτελεί φυσική και αναπόσπαστη συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Σήμερα 3 χρόνια μετά, στο πλαίσιο ενός μερικού απολογισμού, έχουμε την εξής κατάσταση:
Στον τομέα της πρόληψης και κατάσβεσης
από το 2022 έχει αυξηθεί ο αριθμός των Πυροσβεστικών Οχημάτων κατά πέντε (5) κι έχουμε συνολικά 35 οχήματα, δηλαδή α) Είκοσι έξι (26) Υδροφόρα Οχήματα και β) Εννέα (9) Βοηθητικά Οχήματα, έναντι 30 το 2022 (21 υδροφόρα και 9 βοηθητικά).
Η δύναμη των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Φωκίδας ανέρχεται σήμερα σε 115 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, έναντι 114 το 2022.
Για τη κάλυψη του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας μετά το έτος 2022, προστέθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα περιπολικό όχημα από το δείκτη επικινδυνότητας (2) και άνω στη θέση Άγιος Γεώργιος.
Τοποθετήθηκε µία υδατοδεξαµενή αναρρόφησης ύδατος από ελικόπτερο χωρητικότητας 150m3 στην Αγία Παρασκευή Σερνικακίου.
Ένα (1) drone που σταθμεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών επιτηρεί την κοιλάδα του Πλείστου ποταμού και τον Παραδοσιακό Ελαιώνα Άμφισσας.
Επιπλέον στο δείκτη επικινδυνότητας τρία (3) και άνω, στην Π.Υ. Ιτέας σταθμεύει µία ομάδα 6 Πυροσβεστών της 4ης ΕΜΟ.Δ.Ε. και σε στάδιο µε δείκτη επικινδυνότητας τέσσερα (4) και άνω η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) παράρτημα Φωκίδας ενισχύει επιχειρησιακά την Πυροσβεστική Υπηρεσία µε εποπτεία του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και μεγάλου Δασικού Τομέα από την θέση «Πόρτες» της Δ.Κ Σερνικακίου του Δήμου Δελφών.
Σε αυτά πρέπει ασφαλώς να προστεθούν οι ενισχύσεις σε προσωπικό και μέσα της Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών.
Αποζημιώσεις
Λίγο μετά την πυρκαγιά καταβλήθηκε στους δικαιούχους προκαταβολή των αποζημιώσεων για την απώλεια των ελαιοδένδρων και την απώλεια εισοδήματος και μάλιστα με αυξημένα ποσά αποζημιώσεων χωρίς να θιγεί η ενίσχυση από το πρόγραμμα του παραδοσιακού ελαιώνα. Εκδόθηκε ήδη το ΦΕΚ (Β’ 3347/30.06.2025) για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων.
Αναβίωση του ελαιώνα
Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της κίνησης «Ξαναφυτεύοντας τους καμένους δελφικούς ελαιώνες» του κ. Γιάννου Γραμματίδη, κατόπιν πρότασης του Πρωθυπουργού.
Εντοπίστηκαν σε διάφορα φυτώρια της χώρας, αγοράστηκαν, διατέθηκαν δωρεάν στους αγρότες 45000 νέα ελαιόδενδρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έγινε δωρεάν η εκρίζωση των καμένων ελαιοδένδρων.
Οργανώθηκαν σεμινάρια για αγρότες σε σχέση με ασθένειες, τρόπους καλύτερης καλλιέργειας κλπ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Δημιουργήθηκε τοπικό γραφείο συντονισμού έργου.
Έγιναν 2 ολικές αποκαταστάσεις γεωτρήσεων.
Φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκα αναμνηστικό γλυπτό στην πόλη της Άμφισσας σε τελετή, που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού.
Το συνολικό κόστος των χορηγιών ανήλθε σε 953,130.00
Συστάθηκε υπό μορφή ν.π.ι.δ φορέας για τη διαχείριση και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διοικητικές διαδικασίες συγκρότησής του και ελπίζω σύντομα να αναλάβει τις πρώτες ουσιαστικές δράσεις.- Ο φορέας για τους λόγους που θα εξηγήσω στην παρουσίαση της πρώτης δράσης του είναι απολύτως απαραίτητος για να προστατευθεί και αναδειχθεί ό ελαιώνας μας και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για την ενίσχυσή του.
Διαχρονικά την τριετία 2022 – 2025 έχουν αναληφθεί ίσως οι περισσότερες και σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την προστασία του Ελαιώνα.
Στη δεκαετία που πέρασε από την πρώτη καταστροφική πυρκαγιά του ελαιώνα το 2012 μέχρι το 2022 δεν είχε γίνει σχεδόν τίποτα για την πρόληψη και προστασία και η προσπάθεια αναβίωσης ήταν περιορισμένη, καθώς γινόταν μόνο από τους παραγωγούς χωρίς καμία βοήθεια και βάρυνε αποκλειστικά αυτούς.
Υπενθυμίζω τι δεν έγινε μετά την πυρκαγιά το 2012 για να συγκρίνουμε τις δύο περιόδους, κυρίως όμως για να πω σε όσους ασκούν κριτική από τα καφενεία και το διαδίκτυο, πολλοί από τους οποίους κατείχαν τότε θέσεις ευθύνης και απέτυχαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς από τις θέσεις, που τότε κατείχαν, ότι η προστασία και διατήρηση του Ελαιώνα μας είναι υπόθεση όλων μας.
Ασφαλώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, απλοί πολίτες. Οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να διατηρήσουμε και κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές αυτό το υπέροχο και μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μνημείο, που είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή πλούτου για την περιοχή μας.

