Το Σπίτι του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης
Το Σπίτι του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Μια σύγχρονη δομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εξέταση των ανήλικων θυμάτων σοβαρών εγκλημάτων με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που εγγυάται το σεβασμό των δικονομικών δικαιωμάτων των ανήλικων και αποτρέπει τη δευτερογενή θυματοποίησή τους.
Ο θεσμός του «Σπιτιού του Παιδιού» εισήλθε στο εθνικό δίκαιο της χώρας με την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ.
Με το άρθρο 35 παρ.2 του ν.4640/2019 (Α΄ 190) τα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού» αυτονομήθηκαν από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και ορίστηκε η σύστασή τους στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης ως περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, στο «Σπίτι του Παιδιού» πραγματοποιείται η δικανική εξέταση των ανήλικων θυμάτων και των ανήλικων μαρτύρων κακοποίησης (σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής) σε φιλικό για τα παιδιά περιβάλλον, από εξειδικευμένους και κατάλληλα καταρτισμένους στο συγκεκριμένο αντικείμενο επιστήμονες (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Την εξέταση του παιδιού παρακολουθούν οι πρανακριτικές, ανακριτικές και αστυνομικές αρχές από ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Επίσης, η εξέταση καταγράφεται οπτικο-ακουστικά και αξιοποιείται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης χωρίς να απαιτείται η παρουσία του παιδιού. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η δευτερογενή και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση του ανήλικου θύματος.
Παράλληλα, κατά την ατομική αξιολόγηση του ανηλίκου, εκτιμάται με ιδιαίτερη προσοχή αν το ανήλικο θύμα κινδυνεύει να υποστεί δευτερογενή και επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, εκφοβισμό και αντεκδίκηση και αναζητείται η βάσιμη πιθανολόγηση, ότι το ανήλικο θύμα θα ωφεληθεί από τα ειδικά μέτρα προστασίας. Η ατομική αξιολόγηση διενεργείται με τη συμμετοχή του ανήλικου θύματος και λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες του, ιδίως για την εμβέλεια και την ακριβή φύση των ειδικών μέτρων προστασίας που προτείνονται. Οι ανησυχίες και οι φόβοι των θυμάτων σε σχέση με την ποινική διαδικασία, αποτελούν θεμελιώδη παράγοντα, προκειμένου να προσδιορισθεί κατά πόσο χρειάζονται κάποιο ειδικό μέτρο.
Η στελέχωση των Αυτοτελών Γραφείων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας έχει επιτευχθεί αρχικά μέσα από τη διαδικασία της κινητικότητας στο Δημόσιο και μετατάξεων και πρόσφατα με διορισμούς από τον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Συγκεκριμένα, στο «Σπίτι του Παιδιού» της Αθήνας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έξι (6) μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίες/ οποίοι ανήκουν στον κλάδο των Ψυχολόγων, των Επιμελητών Ανηλίκων και του Διοικητικού -Οικονομικού Προσωπικού, στον Πειραιά τρεις (3) μόνιμοι υπαλλήλοι του κλάδου των Ψυχολόγων και των Επιμελητών Ανηλίκων, όπως και στη Θεσσαλονίκη, και στην Πάτρα τρείς (3) υπάλληλοι που ανήκουν επίσης στον κλάδο των Ψυχολόγων και των Επιμελητών Ανηλίκων, οι οποίες επικουρούν με διπλά καθήκοντα τη λειτουργία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πατρών. Σημειώνεται ότι για τη μόνιμη στελέχωση του «Σπιτιού του Παιδιού» του Ηρακλείου έχουν εγκριθεί στο Ετήσιο Πρόγραμμα Προσλήψεων του έτους 2025, με την υπ’ αριθμ. 51/30-9-2024 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η πλήρωση μιας θέσης του κλάδου ΠΕ Ιατρών, μιας θέσης του κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων και μιας θέσης του κλάδου ΤΕ Επιμελητών Ανηλίκων. Ωστόσο, και μέχρι την πλήρωση των θέσεων αυτών από τον επικείμενο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ασκεί παράλληλα καθήκοντα η Προϊσταμένη του «Σπιτιού του Παιδιού» της Αθήνας και με διάθεση μια Επιμελήτρια Ανηλίκων επίσης από την Αθήνα.
Το Δεκέμβριο 2024 το «Σπίτι του Παιδιού» Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκε στο νέο και πλήρως εξοπλισμένο του χώρο με τις πρώτες δικανικές εξετάσεις να πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο 2025. Ο εξοπλισμός του υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Σωματείο «ΕΛΙΖΑ», κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος Αγγελικούση. Το εν λόγω «Σπίτι του Παιδιού» στελεχώνεται από τρεις (3) μόνιμους υπαλλήλους του κλάδου των Ψυχολόγων και των Επιμελητών Ανηλίκων. Κατά το 2024 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του, οι τρεις υπάλληλοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις ανακριτικές και δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας την ατομική αξιολόγηση και την εκτίμηση κινδύνου των ανήλικων θυμάτων και παράλληλα με την παρουσία τους επικουρούσαν το έργο των αστυνομικών, των ανακριτών και των δικαστών κατά την εξέταση των ανήλικων σε 85 συνολικά υποθέσεις.








