ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ» ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

  Ακόμα ένα βήμα για τους Δελφούς και την Φωκίδα. Μετά από 25 χρόνια εγκατάλειψης και ερήμωσης, η Ελληνική Κυβέρνηση, στις αρχές του 2020, μέσω της ΕΤΑΔ, παραχώρησε προς αξιοποίηση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό το τουριστικό περίπτερο Αγ. Λουκά Δελφών.

  Η εταιρεία Polygreen, που δραστηριοποιείται διεθνώς στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και περιβαλλοντικής προστασίας, απέκτησε τα δικαιώματα και ανακαίνισε το περίπτερο με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και το έργο των μεγάλων αρχιτεκτόνων Δημητρίου και Πέτρου Πικιώνη, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα πολυλειτουργικό χώρο, σημείο διεθνούς αναφοράς, όπου το μήνυμα για βιωσιμότητα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρεται μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.

  Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια του χώρου. Μας υποδέχθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της Polygreen και οι συνεργάτες του και μας μίλησαν για το όραμά τους και την πρόθεσή τους να συνδεθεί η δραστηριότητά τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

  Στο σύντομο χαιρετισμό μου ανέφερα μεταξύ άλλων «… Η κατά τον προορισμό του αξιοποίηση του Περιπτέρου ήταν υποχρέωσή μας. Γι αυτό ζητήσαμε και στηρίξαμε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης μέσω της ΕΤΑΔ να διαθέσει με διαγωνισμό το τουριστικό περίπτερο.

  Σήμερα το βλέπουμε πλήρως ανακαινισμένο, έτοιμο να υπηρετήσει το σκοπό της εταιρείας σας: Να δημιουργήσει ένα σημείο διεθνούς αναφοράς, όπου το μήνυμα για βιωσιμότητα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρεται μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, με σεβασμό ταυτόχρονα προς το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα και την αντίληψή του ότι το οικουμενικό πνεύμα πρέπει να συντίθεται με το πνεύμα της Εθνότητας, αντίληψη, που διατρέχει όλα τα έργα του.

  Οφείλω να πω ότι το μήνυμα, που θέλετε να εκπέμψετε για βιωσιμότητα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, ταιριάζει απόλυτα προς την συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 παρ. 1 που ορίζει ότι: “Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα καθενός…|».

  Σήμερα είναι πλέον αναχρονιστικό να διαχωρίζουμε την βιωσιμότητα από την ανάπτυξη και να ομιλούμε χωριστά αφενός για «βιώσιμη ανάπτυξη» και αφετέρου για «προστασία του περιβάλλοντος».

  Ο δυϊσμός αυτός έχει εκλείψει.

  Υπάρχει μια και μόνο «βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και αυτής τους κανόνες οφείλουν να ακολουθούν οικονομολόγοι και οικολόγοι.

  Έτσι δεν αυξάνεται μόνο ο πλούτος, αλλά όλες οι αξίες του ανθρώπου.

  Ο τόπος που συμβολίζει καλύτερα από κάθε άλλο στον κόσμο τη σχέση μεταξύ ανθρωπογενών συστημάτων, περιλαμβανομένων και των έργων πολιτισμού και φυσικών οικοσυστημάτων, είναι αυτός που βρισκόμαστε σήμερα, που συνδυάζει ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό οικοσύστημα που προστατεύεται και από την UNESCO με ένα μοναδικό πολιτισμικό χώρο, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ο οποίος περιλαμβάνει και το παρόν περίπτερο.

   Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί την καλύτερη προοπτική και τον άριστο οιωνό για το εγχείρημά σας, αλλά και τον τόπο μας

  Σας εύχομαι καλή επιτυχία….».

  Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την φιλοξενία.

H κυκλική οικονομία και ο πολιτισμός

συναντιούνται στους Δελφούς

* Το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό εγκαινιάζει η Polygreen στο ιστορικό «Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά» στους Δελφούς, το οποίο σχεδίασαν και δημιούργησαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης

* Έμπνευση για την ονομασία του νέου κέντρου αποτέλεσε η μαθηματική σταθερά π=3,14 ως σύμβολο της μετάβασης από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία

 

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2022 – Το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό «π» εγκαινίασε στους Δελφούς η Polygreen, εταιρεία ηγέτης στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο ομορφότερο μπαλκόνι των Δελφών, στο ιστορικό Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά , το οποίο σχεδίασαν και δημιούργησαν οι κορυφαίοι Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρης και Πέτρος Πικιώνης και ανακατασκεύασε η Polygreen, στεγάζεται πλέον ένας δυναμικός χώρος, όπου ο πολιτισμός θα συναντά την φροντίδα για το περιβάλλον, μέσα από ειδικές δράσεις που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Ο νέος χώρος θα λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιο κέντρο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες ή και σεμινάρια με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί από το μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό PCAI (Polygreen Culture and Art Initiative), προκειμένου να φιλοξενήσει καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εμπνευστούν από το τοπίο και θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και εικαστικές εκθέσεις - όλα με κοινό παρονομαστή να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτές τις δράσεις, η Polygreen στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας αναφορικά με το περιβάλλον.

Έμπνευση για το όνομά του αποτέλεσε ο αριθμός π, η πιο διάσημη μαθηματική σταθερά (π=3,14), που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του κύκλου. Πρόκειται για τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, δηλαδή ενός κυκλικού στοιχείου προς κάτι γραμμικό. Έτσι, το «π» σηματοδοτεί για την Polygreen τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, αλλά και την έννοια της βιωσιμότητας, καθώς είναι ένας αριθμός που δεν τελειώνει ποτέ. Ένα «αρχίγραμμα» επικοινωνίας με πολλαπλές αναγνώσεις: το «π» του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, του Πικιώνη και βεβαίως της Polygreen και του PCAI.

Την εκδήλωση των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Παναγιώτης Δελμούζος. Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen κατά την ομιλία του σημείωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση, αλλά κυρίως με πλήρη σεβασμό στην αρχική του εικόνα ανακατασκευάσαμε ένα μοναδικό έργο αρχιτεκτονικής, μετατρέποντας το σε ένα χώρο που αναδεικνύει την υψηλή αισθητική και παράλληλα μας εμπνέει μέσα από τη δύναμη της τέχνης να γίνουμε πιο δραστικοί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός δε, ότι αυτός ο χώρος βρίσκεται στον Δελφούς, το καθιστά για εμάς ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η φιλοσοφία της Polygreen είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλασσική ελληνική σκέψη που αναδείχθηκε σε αυτό τον τόπο και το δελφικό παράγγελμα «Μηδέν Άγαν», που αποδίδει για εμάς με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της κυκλικότητας.».

Το «π» θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την Τετάρτη 30/3/2022, με πρώτους προσκεκλημένους του τους κατοίκους των Δελφών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη συνέχεια στο «π» θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δείτε το video εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες www.pifoundation.eco

-Τέλος-

Λίγα λόγια για την Polygreen:

H Polygreen είναι μια εταιρεία ηγέτης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως. Με έμφαση στον προσεκτικό σχεδιασμό και την καινοτομία, αλλά και εξελιγμένες εργαστηριακές αναλύσεις, η Polygreen εξειδικεύεται σε αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η Polygreen υλοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά μερικά από τα πιο απαιτητικά, σε τεχνικό επίπεδο, περιβαλλοντικά projects παγκοσμίως. Παράλληλα η Polygreen παρέχει ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Τέλος, μέσα από στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης, αλλά και πολιτιστικές δράσεις, η Polygreen στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

 Για περισσότερες πληροφορίες:

Ειρήνη Ψιλοπούλου

i.psilopoulou@polygreen.eco

 

Μαριάννα Ιατρίδου

marianna.iatridou@ogilvy.com 

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

EΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ AΜΦΙΣΣΑΣ

Next
Next

ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΩΜΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ