ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτοί οι οποίοι αμφισβητούν τα στοιχεία τα οποία αναλυτικά παρέθεσα στη Βουλή πριν από μια εβδομάδα, είναι αυτοί που έχουν την υποχρέωση να μας δώσουν αναλυτικά ποιο είναι το υπερκέρδος. Διότι, ο κ. Μητσοτάκης πριν από ένα μήνα, 1η Μαρτίου στη Βουλή, όταν έβγαιναν δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου που έλεγε ότι η ΔΕΗ έχει κέρδη προ φόρων, 900 εκατομμύρια ευρώ και του το είπα στη Βουλή μου είπε «δεν υπάρχουν υπερκέρδη αυτά είναι ψέματα».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα λειτουργικά επαναλαμβανόμενα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) από τα κέρδη προ φόρων. Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται επαναλαμβάνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι τα EBITDA του 2021 θα είναι στα επίπεδα των περυσινών (865 εκατ. ευρώ), ενώ όλες οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για οριακά καθαρά αποτελέσματα (κέρδη ή ακόμη και ζημιές).

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: 15 μέρες μετά, όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έδωσε οδηγία να φορολογήσει αυτά τα υπερκέρδη ξαφνικά τα ανακάλυψε εκεί που δεν υπήρχαν. Και να πω κάτι για να καταλάβουν οι τηλεθεατές μας; Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας, πρωταγωνιστεί διότι φτιάχτηκε για να πρωταγωνιστεί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΔΕΗ δεν έχει καμιά σχέση με πρακτικές αισχροκέρδειας στην Αγορά Η/Ε, όπως θα φανεί και από τα οικονομικά της αποτελέσματα, εφόσον μέσω εκπτώσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ έχει μεταφέρει στους πελάτες της (τελικούς καταναλωτές) το όποιο περιθώριο κέρδους έχει δημιουργηθεί στη χονδρεμπορική Αγορά.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Μετατράπηκε σε μία επιχείρηση που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι σώθηκε, λέει η κυβέρνηση. Και συμφωνούσατε κι εσείς με την πώληση της ΔΕΗ, του 15%.

ΤΣΙΠΡΑΣ: (γελάει) Αυτά είναι αυτά είναι δικαιολογίες για να ακούει ο κόσμος και να τρώει κουτόχορτο. Λοιπόν, η ΔΕΗ 4,5 χρόνια σε συνθήκες επίσης δύσκολες, - όχι ενεργειακής κρίσης γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, - 4,5 χρόνια μνημονίου όμως, δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο ούτε ένα ευρώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην συνδικαλιστή Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, επί ΣΥΡΙΖΑ τα τιμολόγια αυξήθηκαν 8% προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και μάλιστα σε μία περίοδο χωρίς να υπάρχει καμία ενεργειακή κρίση. 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που μας λένε ότι ήταν η επιχείρηση χρεοκοπημένη,

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επιχείρηση, ήταν όντως, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μάλιστα με τη βούλα του ορκωτού ελεγκτή της EY, η οποία επιβεβαίωσε τη σοβαρή αβεβαιότητα για το χρέος, εάν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν ξέρω καμία χρεοκοπημένη επιχείρηση που να μειώνει τον δανεισμό της κατά 1 δις,

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:. Πράγματι μειώθηκε ο δανεισμός της εταιρείας κατά 1 δις στην περίοδο 2015-2019 καθότι αποπληρώθηκαν οι ξένες τράπεζες και οι ξένοι επενδυτές εις βάρος της ελληνικής αγοράς αφού οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς Διαχειριστές και Εργολάβους διπλασιάστηκαν και έφτασαν το 1 δις ευρώ. Άρα, η όποια μείωση ήταν πλασματική ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων έμεινε το ίδιο. Με λίγα λόγια, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε τους ξένους και «φέσωσε» τους Έλληνες. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές, αφού είχαν αποπληρωθεί, εγκατέλειψαν την επιχείρηση βλέποντας την κατάσταση, με αποτέλεσμα, οι μόνοι που δέχονταν να τη δανείζουν να είναι οι ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία ήταν απόλυτα εκτεθειμένες στη ΔΕΗ, καθιστώντας την συστημικό κίνδυνο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: που να επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κύριος Τσίπρας δεν θα έπρεπε να μιλάει για ΑΠΕ. Παρέδωσε τη ΔΕΗ ουραγό σε εγκατεστημένη ισχύ Ανανεώσιμων. Η ΔΕΗ ήταν τελευταία στις ΑΠΕ. Μέσα σε μία ολόκληρη πενταετία κατάφεραν να παραδώσουν ΜΟΛΙΣ 13 MW εγκατεστημένης ισχύος Συγκεκριμένα, παρέλαβαν 140 MW εγκατεστημένη ισχύ και παρέδωσαν μετά από μία ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 153 MW το 2019. Αντίθετα, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 250 MW σε λειτουργία, ενώ στο στάδιο κατασκευής βρίσκονται 315 MW. Επιπλέον προχωρούν διαγωνισμοί για έργα 600 MW εντός του 2022. Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει έργα άνω των 2000MW για τους επόμενους 36 μήνες. Μέχρι το 2025 θα έχει σε λειτουργία 4800 MW και θα επενδύσει πάνω από 7 δις. ευρώ σε ΑΠΕ, με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: και να μην αυξάνει ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια των καταναλωτών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην συνδικαλιστή Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, επί ΣΥΡΙΖΑ τα τιμολόγια αυξήθηκαν 8% προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε πράγματι το 2018 κάποιες λογιστικές καταγραφές αρνητικές, αλλά στο τέλος του 2018, του 2019 είχε λειτουργική κερδοφορία και το 2019 επανήλθε και σε λογιστική κερδοφορία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΔΕΗ το 2018 εμφάνισε ζημιές 0,5 δις ευρώ ενώ και το 2019 είχε άλλα 0,4 δις ζημιές στα αποτελέσματα 9μήνου. Η μόνη περίοδος που εμφάνισε ισχυρή θετική κερδοφορία (EBITDA) ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2019 όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση και η νέα διοίκηση και ελήφθησαν τα πρώτα άμεσα μέτρα σωτηρίας….

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτά είναι λοιπόν ανοησίες κ. Παπαδάκη. Η ουσία είναι ότι η αντίληψή τους για τη ΔΕΗ, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη ΔΕΗ είναι να μην είναι «Δέλτα, Έψιλον, Ήτα» - Δημόσια Επιχείρηση, αλλά να λειτουργεί αμιγώς ιδιωτικοικονομικά. Αφήστε με να εξηγήσω. Ξεκινήσανε με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε από το 2010, όταν έκλεισε η πρώτη λιγνιτική μονάδα και συνεχίστηκε χωρίς κανένα σχέδιο για τη μετάβαση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Συγκεκριμένα από το 2010 έως το 2019 έκλεισαν 8 λιγνιτικές μονάδες, με τις δύο τελευταίες (Καρδιά 1 και 2) να κλείνουν τον Ιούνιο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και οι μονάδες του Αμυνταίου (1,2) και της Καρδιάς (3,4), που έκλεισαν το 2020 και το 2021 αντίστοιχα, περιλαμβάνονται στο ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, είναι η πρώτη φορά που εκπονείται ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο για τις περιοχές όπου εδώ και πάνω από 10 χρόνια βλέπουν να μειώνεται η λιγνιτική δραστηριότητα, χωρίς να λαμβάνεται κανένα αντισταθμιστικό μέτρο.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και πρέπει η χώρα να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση. Είχαμε κάνει ένα σχεδιασμό, έναν εθνικό σχεδιασμό για το 2030 σταδιακά και εξασφαλίζοντας πόρους για τη μετάβαση. Με το που ανέλαβε ο κύριος Μητσοτάκης είπε: «τέλος το 2023». Τέλος το 2023, σήμαινε ότι πρέπει να κλείσουν σχεδόν αύριο το πρωί όλες οι λιγνιτικές μονάδες και να μείνει μονάχα η «Πτολεμαΐδα 5», την οποία τη φτιάξαμε τα προηγούμενα χρόνια, τη δεκαετία του ‘10 επί κυβερνήσεως Σαμαρά και δώσαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο, και μάλιστα αυτή τώρα θέλουν να την αλλάξουν και να την κάνουν και αυτή για φυσικό αέριο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Πτολεμαϊδα 5 θα είναι ζημιογόνα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, λόγω των πανάκριβων τιμών CO2. Εάν δεν μετατραπεί η λειτουργία της δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με κίνδυνο να χαθεί η επένδυση.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέδεσε όλο το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο, σε ένα εισαγόμενο καύσιμο και μάλιστα μεταβατικό, το οποίο δεν σημαίνει πράσινη ανάπτυξη διότι και το φυσικό αέριο είναι μεταβατικό μεν καύσιμο, αλλά δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Τι έγινε λοιπόν με αυτό; Χάσαμε τη δυνατότητα, έστω για ένα σημαντικό ποσοστό να έχουμε το δικό μας καύσιμο που είναι ο λιγνίτης, σταδιακά μειούμενο, γιατί πρέπει να πάμε στην ανανεώσιμες πηγές, αλλά πρέπει να πάμε σε αυτή τη μετάβαση έχοντας κάνει πρωτίστως επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές. Ούτε επενδύσεις σε ΑΠΕ κάναμε, ούτε δυνατότητα να παράγουμε, να καίμε λιγνίτη έχουμε και προσδέσαμε όλο το ενεργειακό μείγμα στο φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο φυσικά πήρε τεράστιες τιμές λόγω της συγκυρίας, αυτό προφανώς και δεν το έχει προβλέψει, δεν του τα καταλογίζω όλα του κ. Μητσοτάκη, εντούτοις όμως αυτή ήταν μία λαθεμένη, εγκληματική στρατηγική. Και τι γίνεται μετά; Εμείς το 2019, 3 χρόνια πριν, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, στον κατώτατο συντελεστή στο 6%. Είδατε εσείς ως καταναλωτής να περνάει σε εσάς αυτή η μείωση; Δεν το είδατε. Διότι ο κ. Χατζηδάκης με το που ανέλαβε πέρασε όλη αυτή τη μείωση στα τιμολόγια και μετά εφήρμοσε την κοινοτική οδηγία, το Target Μodel, το χρηματιστήριο ενέργειας που στην πραγματικότητα σήμερα είναι ότι πιο παραλογικό υπάρχει, στις σημερινές συνθήκες, δεν λέω σε κάποιες άλλες συνθήκες, όπου μπαίνουν και δίνουν προσφορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι παραγωγοί και η τελική τιμή που κλειδώνει και για τις ανανεώσιμες και για τον λιγνίτη, είναι υψηλότερη προσφορά του φυσικού αερίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Target Model αποτελεί το μοντέλο χονδρεμπορικής Αγοράς Η/Ε που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια πρακτικά σε όλες τις Χώρες της Ε.Ε., με υποχρέωση να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί «ενοποίηση» των Ευρωπαϊκών Αγορών και τελικά σύγκλιση τιμών Η/Ε στην Ευρώπη. Επιπλέον το Target Model μέσω της «προθεσμιακής Αγοράς» επιτρέπει στους Παραγωγούς και Προμηθευτές (και τελικά στους καταναλωτές) να αντισταθμίσουν τους κινδύνους τιμών της Αγοράς spot, κάτι που δεν ήταν δυνατό στην ελληνικά Αγορά πριν την εφαρμογή του Target Model. Η απόφαση για εφαρμογή του Target Model στην Ελλάδα (αντικαθιστώντας το παλιό μοντέλο «υποχρεωτικής κοινοπραξίας») καθώς και πολλά από τα βήματα για την υλοποίησή του (ενδεικτικά Νόμος 4425/2016, Αποφάσεις ΡΑΕ 67/2017, 369/2018, 1090/2018 κ.ο.κ.) ελήφθησαν από τους αρμόδιους φορείς κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση (2015-19). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χονδρεμπορικών Αγορών Η/Ε διεθνώς (και όχι μόνο στην Ε.Ε.) λειτουργούν με βάση την «οριακή τιμή» στην οποία αμείβονται όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (που εκλήθησαν να εγχύσουν ενέργεια στο Σύστημα) ανεξαρτήτως του κόστους τους και την οποία καταβάλλουν όλοι οι Προμηθευτές (που απορροφούν ενέργεια από το Σύστημα για τους πελάτες/τελικούς καταναλωτές). Και το μοντέλο χονδρεμπορικής Αγοράς Η/Ε που ίσχυε πριν το Target Model βασιζόταν επίσης στην ίδια ακριβώς αρχή της «οριακής τιμής». Συνεπώς, δεν πρόκειται για κάποια ιδιαιτερότητα του Target Model ούτε για κάποια ιδιαιτερότητα της ελληνικής (ούτε καν της ευρωπαϊκής) Αγοράς. Αξίζει τέλος να παρατηρήσουμε ότι, με βάση ανάλυση των ιστορικών στοιχείων, αν δεν είχε εφαρμοστεί το Target Model στην Ελλάδα και δεν είχε επιτευχθεί σύζευξη της ελληνικής με τις γειτονικές ευρωπαϊκές Αγορές Η/Ε οι τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα θα ήταν μακράν οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Χάρη στο Target Model και τη σύζευξη των Αγορών έχει επέλθει σχετική σύγκλιση τιμών και η Ελλάδα δεν έχει πλέον τα πρωτεία υψηλών τιμών Η/Ε στη χονδεμπορική. Και, σε κάθε περίπτωση, το Target Model εφαρμόστηκε επί μία δεκαπενταετία και πλέον στην Ευρώπη και έφερε φθηνές τιμές σε όλη την Ευρώπη. Το ότι έχουμε πόλεμο και ενεργειακή κρίση, δεν έχει να κάνει με το Target Model. Άρα, η επιλογή μας να κινούμαστε εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου έχει τεράστια οφέλη και δεν μπορεί συγκυριακά φαινόμενα, όπως ένας πόλεμος ή μία διεθνής ενεργειακή κρίση να δημιουργούν ερωτήματα για το πού πρέπει να κινούμαστε. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχες αμφιταλαντεύσεις, κόστισαν ακριβά στη χώρα.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η υψηλότερη προσφορά και η διάφορα, η διαφορά κόστους δεν πηγαίνει στον παραγωγό πηγαίνει απευθείας στον καταναλωτή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτός λοιπόν είναι ένας μηχανισμός που εξ αντικειμένου ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή και ο παραγωγός, αυτός που εμπορεύεται ενέργεια δεν έχει κανένα κόστος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν την πρώτη ύλη (φυσικό αέριο) σε τιμές τριπλάσιες από τους προηγούμενους μήνες. Με το σκεπτικό του κυρίου Τσίπρα, φανταζόμαστε ότι όλα τα χρόνια που η τιμή του πετρελαίου ανέβαινε διεθνώς, ο ίδιος προμηθευόταν βενζίνη με σταθερή τιμή!!!

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δεν είναι ελεύθερος ανταγωνισμός είναι ένας ανταγωνισμός στοχευμένος στην τσέπη του καταναλωτή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κάποιο σταθερό τιμολόγιο (χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής), εφόσον το επιθυμεί. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, πάνω από 500.000 καταναλωτές έχουν «κλειδώσει» σταθερές τιμές σε συμβόλαια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι σε μια υγιώς λειτουργούσα Αγορά Η/Ε οι τιμές της λιανικής (είτε είναι σταθερές είτε κυμαινόμενες) δεν μπορεί τελικά παρά να ακολουθούν τις τιμές χονδρεμπορικής.

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε σημερινές συνθήκες. Αυτό είναι που η Πορτογαλία και η Ισπανία διεκδίκησαν τη Σύνοδο Κορυφής να αλλάξει, να αρθεί να υπάρξει αναστολή αυτής της παράλογης διαδικασίας καθορισμού των τιμών που περνάει στην τσέπη του καταναλωτή. Και το κερδίσανε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοί έχουν εναλλακτικές…

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν κ. Παπαδάκη ήμουν εγώ σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, είχα προαναγγείλει ότι θα διεκδικήσω κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι τοπικό κατά την άποψή μου, διότι αυτό που είπε ο κύριος Μητσοτάκης ότι θα διεκδικήσει δεν ήταν να αποσυνδέσει το κόστος ενέργειας από το φυσικό αέριο. Ήταν να μπει πλαφόν πού; Στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας, κάτι το οποίο προφανώς Ολλανδία-Γερμανία, άλλες χώρες δεν θα το δεχόντουσαν. Αν λοιπόν κέρδιζε η Πορτογαλία που είναι μία παρόμοια χώρα με εμάς, η Ισπανία κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούσαμε να κάνει να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε και φεύγαμε από τη Σύνοδο Κορυφής με τα χέρια και με το κεφάλι σκυμμένο, πώς θα γύρναγα εγώ πίσω; Δεν θα βγαίνατε όλοι εσείς εδώ που κάνετε κριτική ας πούμε και σωστά στις κυβερνήσεις, να πείτε ότι ήταν η εθνική αποτυχία; Με τα πόδια θα γύριζα πίσω από τις Βρυξέλλες.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είπαμε πάντως εδώ ότι είναι και επιτυχία…

ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά εντάξει εδώ δεν είπατε ότι είναι επιτυχία αλλά βλέπω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ούτε λίγο, ούτε πολύ να προσπαθεί να μας πείσει ότι τo veto το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά παρ' όλ' αυτά δεν κέρδισε τίποτα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήσαμε τη ΔΕΗ με 27 διευθυντές και έχουν γίνει 105 και με 60 βοηθούς διευθυντών που έχουν γίνει 200.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι άφησαν τη ΔΕΗ με μηδενική δραστηριότητα και ζημιές. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ είναι ένας όμιλος 14,000 εργαζομένων με τη δραστηριότητα της Εμπορίας μόνο να είναι όσο μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (όσο μία Vodafone), η παραγωγή όσο η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και το Δίκτυο όσο άλλη μία μεγάλη βιομηχανία της χώρας. Έχει μπει σε δεκάδες νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ηλεκτροκίνηση, ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες κλπ. Αυτές οι τρεις τεράστιες επιχειρήσεις στο σύνολό τους, έχουν περίπου 200 άτομα στο senior management. Αριθμός πολύ μικρός για τα δεδομένα της αγοράς (εάν βέβαια θέλεις να κάνεις σοβαρά τη δουλειά σου). Είδαμε, άλλωστε το πού οδήγησε η προηγούμενη κατάσταση της ΔΕΗ.

 

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

Φαίνεται από το πώς η Διορισμένη Διοίκηση των Συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ χειρίστηκε το θέμα των αποκοπών. Την ώρα που διαφήμιζαν το κίνημα δεν πληρώνω διογκώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών στα 3 δις. με το άλλο χέρι έκοβαν το ρεύμα. Ενδεικτικά:

·         Το 2016 προχώρησαν σε 145.053 αποκοπές ρεύματος για οφειλές.

 

·         Το 2017 προχώρησαν σε 223.854 αποκοπές ρεύματος για οφειλές.

 

·         Το 2018 προχώρησαν σε 194.881 αποκοπές ρεύματος για οφειλές.

 

·         Αντίθετα, από το 2020, μέσω ενός νέου συστήματος διαχείρισης των οφειλών και του νέου συστήματος διακανονισμών, οι αποκοπές μειώθηκαν σε 137.260 και

 

·         Το 2021 οι αποκοπές μειώθηκαν σε 108.075

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Next
Next

EΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ AΜΦΙΣΣΑΣ