ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (14/10/22)
Ι. «ΚΑΛΑΘΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ» - ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Α. Η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη πλήρως την πίεση που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά, αναζητά λύσεις εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της αγοράς, για να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.
Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελεί μια πρωτοφανή προσπάθεια υπέρ της προστασίας των καταναλωτών και, πρωτίστως, όσων έχουν χαμηλότερα εισοδήματα. Είναι καρπός της συνεργασίας μεταξύ κράτους αφενός και των επιχειρήσεων χονδρικής και λιανικής πώλησης αγαθών αφετέρου, με σκοπό τη συγκράτηση των ανατιμήσεων, στο μέτρο του δυνατού, των προϊόντων εκείνων που θεωρούνται βασικά.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη μάχη για τη συγκρότηση των τιμών, πέτυχε να καθορίζει κάθε αλυσίδα super market 50 προϊόντα, απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού, για τα οποία θα υπάρχουν μηδενικές ή πολύ μικρές αυξήσεις στις τιμές.
Για τα εν λόγω προϊόντα, οι τιμές θα είναι καθημερινά αναρτημένες στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και θα διαθέτουν ειδική σήμανση, ενώ ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται και από την εφαρμογή «e-καταναλωτής», μέσω της οποίας θα μπορεί να ελέγχει και να συγκρίνει τιμές. Η βιομηχανία τροφίμων έχει αποδεχθεί την πρόταση και δεσμευθεί να συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ώστε να διαμορφωθεί ένα καλάθι προϊόντων που θα προσφέρεται στον καταναλωτή στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, κάτω από τον πληθωρισμό.
Μάλιστα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη προτείνει στα σούπερ μάρκετ 30 κατηγορίες προϊόντων από τις οποίες θα προέλθουν τα 50 προϊόντα που θα περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού». Πρόκειται για:
1. PYZI ( τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο).
2. ΨΩΜΙ ( Ψωμί για τοστ, φρατζόλα, Φρυγανιές).
3. ΖΥΜΑΡΙΚΑ ( Μακαρόνια Νο 6).
4. XOIPINO (Συσκευασμένα).
5. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ (Συσκευασμένα).
6. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ (Γαλοπούλα ή/και πάριζα).
7. ΨAPIA ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ( Ένα τουλάχιστον προϊόν).
8. ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΠΛΗΡΕΣ (Γάλα φρέσκο πλήρες).
9. ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ ( Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%).
10. ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ (εβαπορέ).
11. ΓIAOYPTΙ (από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις, από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά <2%).
12. TYPIA (Φέτα, Γκούντα, Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά).
13.ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Χυμός τομάτας διατηρημένος).
14. AYΓA (Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα).
15.ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ (Μαργαρίνες).
16. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (Παρθένο ελαιόλαδο).
17. ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑ (Ηλιέλαιο).
18.ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ (Τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα).
19. ZAXAPH (Λευκή ζάχαρη).
20.ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (Παιδικές τροφές-φόρμουλα μωρών, Παιδικές τροφές-γάλα βρεφικής ηλικίας).
21.ΚΑΦΕΣ (Ελληνικός, Στιγμιαίος, Γαλλικός).
22. ΤΣΑΪ-ΧΑΜΟΜΗΛΙ
23. KAKAO ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ (Κακάο σε σκόνη).
24. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ ( Εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό 500ml ή 1lt).
25. ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ (Χυμός πορτοκάλι).
26.ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ (Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά. Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη - όχι ταμπλέτες), Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών - χλωρίνες. Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι, Χαρτί κουζίνας)
27. ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (Οδοντόκρεμες, Χαρτί υγείας, Σερβιέτες, Ταμπόν, Σαμπουάν, Σαπούνια σε στερεή κατάσταση, Πάνες ακράτειας).
28. ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΩΡΑ (Πάνες για μωρά, Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά - μωρομάντηλα, Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά σαμπουάν).
29. ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ (για σκύλους και γάτες).
30. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ (Ένα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού).
Β. Η απόφαση της Κυβέρνησης να διατηρήσει εμπράκτως σε προσιτά επίπεδα τις τιμές ενέργειας φέρνει αποτελέσματα:
· Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατατάσσεται στη δέκατη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του έτους (μαζί με φόρους και επιδοτήσεις) ήταν στη χώρα μας 23,05 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,74 σεντς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
· Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2022 ήταν η δεύτερη φθηνότερη ανάμεσα στις 15 ευρωπαϊκές χώρες με κυμαινόμενα τιμολόγια.
Από τα ανακοινωθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, παρέχοντας τις υψηλότερες, βάσει του Α.Ε.Π. της, επιδοτήσεις (άνω του 3,5%).
Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και των αδιαμφισβήτητων επιπτώσεών της και στη χώρα μας, αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησης να συγκρατήσει, κατά το δυνατόν, τις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές.
ΙΙ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Νέων Αγροτών, που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστώθηκε ήδη η πρώτη δόση, συνολικού ύψους 278.540.500 ευρώ, στους λογαριασμούς 10.561 δικαιούχων.
Η συνολική ενίσχυση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: η πρώτη, η οποία πιστώθηκε, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης, ενώ η δεύτερη δόση έχει οριστεί να καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία έτη και μέγιστη τα τέσσερα έτη. Το συνολικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει κάθε δικαιούχος της τρίτης πρόσκλησης του εν λόγω μέτρου, ανέρχεται σε 35-40.000 ευρώ. Μάλιστα, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι, το αρχικό ποσό της πρόσκλησης – ήτοι 420 εκατ. ευρώ, που ήταν το υψηλότερο από ποτέ, αυξήθηκε κατά επιπλέον 105 εκατ. ευρώ κι ανέρχεται συνολικά σε 525 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των ενστάσεων όσων Νέων Γεωργών είχαν κριθεί μη επιλέξιμοι και η αξιολόγηση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών όσων Νέων Γεωργών είχαν κριθεί ως «εν δυνάμει δικαιούχοι» ώστε άμεσα να ενταχθούν ακόμα 3.400 δικαιούχοι στους οποίους θα καταβληθεί ως πρώτη δόση το συνολικό ποσό των 89 εκατ. ευρώ.
