AI: Η ΤΕΧΝΗΤΗ NΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟ 2024
Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, η ανάπτυξη - αλλά και η αξιοποίηση - της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν μακράν την σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη, της οποίας οι προεκτάσεις προκάλεσαν τόσο ενθουσιασμό, όσο και διάχυτη ανησυχία. Η βελτιστοποίηση των μοντέλων ανάπτυξης του AI αποτελεί πλέον πεδίο σύγκρουσης τόσο των - κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά - αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όσο και των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο· υπενθυμίζεται πως η ασφαλής ανάπτυξη και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ίσως τον μοναδικό τομέα ο οποίος βρίσκει σύμφωνη την παγκόσμια κοινότητα. Όπως άλλωστε επισημαίνει και η Διακήρυξη του Bletchley - την οποία συνυπέγραψαν 29 κράτη - συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αλλά και γεωπολιτικών αντιπάλων όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα - η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί υπαρξιακούς κινδύνους για την ανθρωπότητα, γεγονός που καθιστά την διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά τόσο τις συνθήκες ανάπτυξής της, όσο και την ευρύτερη εφαρμογή της, απολύτως απαραίτητη. Σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο, η ταυτόχρονη συμμετοχή τόσο κρατικών οντοτήτων, ανεξάρτητων εθνικών και υπερεθνικών ρυθμιστικών αρχών, αλλά και των εταιρειών οι οποίες αναπτύσσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αποτελεί απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας για το παρόν, αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον. Με άλλα λόγια, το ζήτημα της ασφάλειας και του περιορισμού του ρίσκου σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί - θεωρητικά - αδιαμφισβήτητη παγκόσμια προτεραιότητα.
Ωστόσο, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την πυρηνική ενέργεια, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να αποτελέσει δυνητικά πεδίο πρόκλησης παγκόσμιου κινδύνου. Σε διεθνές επίπεδο, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από μη κρατικούς παράγοντες - όπως είναι τρομοκρατικές οργανώσεις ή ακόμα και από ομάδες συμφερόντων οι οποίες σκοπεύουν να προκαλέσουν αναστάτωση στην Δύση, θεωρείται ήδη ως ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ. Παράλληλα, παρότι η Δύση και το Πεκίνο συμφωνούν - σε επίπεδο θέσεων - σε ό,τι αφορά την ασφαλή ανάπτυξη του AI, ο τρόπος με τον οποίο αυτή επιτυγχάνεται στην Κίνα διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ, καθώς η κινεζική Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει συγκεκριμένες παραμέτρους λογοκρισίας, των οποίων οι προεκτάσεις είναι εντελώς απρόβλεπτες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η ανάπτυξη, τέλος, μοντέλων AI από κράτη όπως είναι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητική συνθήκη για την Δύση, η οποία αναμένεται να παρακολουθήσει τις σχετικές εξελίξεις ακριβώς όπως κάνει και για τα αντίστοιχα πυρηνικά προγράμματα των συγκεκριμένων κρατών. Τέλος, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως μέσο πρόκλησης πολιτικής αναστάτωσης και διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων σε επίπεδο κράτους αποτελεί και εκείνη σημαντικό κίνδυνο, ειδικά από την στιγμή που το 2024 θα αποτελέσει μια χρονιά γεμάτη κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αμερικανικών όσο και των Ευρωεκλογών.
Στην ουσία, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για αποπροσανατολιστικούς σκοπούς ενδέχεται να αποτελέσει εξέλιξη της χρήσης των κοινωνικών δικτύων, όπως αυτά αξιοποιήθηκαν τόσο από εγχώριες, όσο και από διεθνείς λαϊκιστικές και προπαγανδιστικές δυνάμεις την προηγούμενη δεκαετία, με την δημιουργία ψευδών ειδήσεων και γεγονότων να εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο στις δυτικές εκλογικές διαδικασίες.
