BIG TECH: ΤΟ 2024 ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ
Ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα σχετικών νομοτεχνικών διεργασιών σε ό,τι αφορά την οικονομική επιρροή του Big Tech - αλλά και μιας ευρύτερης φιλοσοφικής συζήτησης σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο της ασφαλούς εξέλιξης της τεχνολογίας - οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς ρυθμιστικούς περιορισμούς, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίον της Google, έναντι της οποίας έχει στοιχειοθετήσει μια εξαιρετικά λεπτομερή υπόθεση σχετικά με την κυριαρχία της εταιρείας στον κλάδο των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. Ο στόχος του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι, πρώτον, να αποδείξει πως η Google έχει όντως δημιουργήσει - αλλά και εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως - αμιγώς μονοπωλιακές συνθήκες σε ό,τι αφορά τις αναζητήσεις των χρηστών στον αμερικανικό κυβερνοχώρο, και δευτερευόντως να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα αποκαταστήσουν τον ανταγωνισμό. Η πρωτοβουλία του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί τόσο συνέχεια, όσο και προπομπό άλλων παρεμβάσεων στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει, αλλά και σκοπεύει να εφαρμόσει στο μέλλον, η κυβέρνηση του Joe Biden, η οποία θεωρεί πως η εξασφάλιση ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα περιορίζει την επιρροή του Big Tech σε οικονομικό - αλλά και κοινωνικό - επίπεδο δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα..
Από την πλευρά της, η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μια διεύρυνση των σχετικών περιορισμών που έχει ήδη επιβάλει στο Big Tech μέσω του Digital Markets Act, όπως αυτό εφαρμόζεται ήδη από το 2023. Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει ήδη προσπαθήσει να εξασφαλίσει πως οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα λειτουργούν με ισότιμους όρους ανταγωνισμού εντός της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, υπάγοντας εταιρίες όπως την Google, την Amazon, και την Meta σε αυστηρούς ελέγχους, προβλέποντας παράλληλα και την εφαρμογή υψηλών οικονομικών προστίμων. Μια σχετική μεταρρύθμιση - η οποία θεσμοθετήθηκε μέσω του Digital Markets Act και συζητείται και στις ΗΠΑ - στην οποία έχει προχωρήσει η ΕΕ αφορά την ελεύθερη πρόσβαση των Ευρωπαίων καταναλωτών προϊόντων της Apple σε εφαρμογές οι οποίες θα παρακάμπτουν το App Store. Παράλληλα, η πρωτοβουλία της ιρλανδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η πλήρης απαγόρευση οποιουδήποτε συστήματος το οποίο βασίζεται στην δημιουργία προφίλ των καταναλωτών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα πρέπει ούτως ή άλλως να ενημερώσουν ενδελεχώς τις ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με τις πρακτικές δημιουργίας προφίλ των χρηστών τις οποίες χρησιμοποιούν το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου. Στην ουσία, η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει μέσα στο 2024 τους τρόπους μέσω των οποίων τα προσωπικά δεδομένα των ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και η ευρύτερη εμπειρία τους στο διαδίκτυο, θα προστατευτούν, καθώς οι εταιρείες του Big Tech δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν αλγορίθμους οι οποίοι θα κάνουν χρήση επιπλέον χαρακτηριστικών όπως είναι οι πολιτικές τους απόψεις, οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις, και άλλα παρόμοια προσωπικά στοιχεία, με την ευρύτερη έννοια.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετές από τις πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΕ έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αντίστοιχες αντί-μονοπωλιακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα αφορούν την παράκαμψη του App Store και του Google Play, αλλά και τα συστήματα πληρωμών και χρέωσης των χρηστών τα οποία χρησιμοποιούν οι εταιρείες του Big Tech. Με αυτό το δεδομένο, η εφαρμογή ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του των τεχνολογικών κολοσσών, όπως αυτή εφαρμόζεται στην ΕΕ, αποτελεί μια επιτυχία για τις Βρυξέλλες, καθώς παρότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν φημίζονται διεθνώς για την έμφαση που αποδίδουν στην τεχνολογική καινοτομία - όπως άλλωστε επεσήμανε πρόσφατα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron με αφορμή την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη - εντούτοις αποτελούν διεθνές παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά τον αντιμονοπωλιακό τους χαρακτήρα, και την προστασία των καταναλωτών.
