Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ
Σημαντική ημέρα για την Άμφισσα και την Φωκίδα. Σε έργα και παρεμβάσεις, που αλλάζουν την Φωκίδα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε την 17η Νοεμβρίου 2022 στην Άμφισσα.
Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ (600 εκ.) στη Φωκίδα τα επόμενα 5 χρόνια σε δημόσιες επενδύσεις για κρίσιμες υποδομές οδικών διασυνδέσεων, άρδευσης και παραγωγής. Προσδοκίες δεκαετιών υλοποιούνται,
Α) Ένταξη στο νέο εσπα των τμημάτων που ολοκληρώνουν το οδικό τμήμα μπράλος Άμφισσα μήκους 25 χλμ στον άξονα λαμία-Ιτέα. Το έργο αποτιμάται σε 285 εκ. Ευρώ με ένταξη και υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο AVAX εντός Νοεμβρίου (Δύο σήραγγες, 7 γέφυρες, 6 ισόπεδοι κόμβοι, 4 διαβάσεις). Έναρξη έργων α’ τρίμηνο 2023 και ολοκλήρωση σε 4,5 χρόνια.
Β) Επιπλέον στον ίδιο άξονα Λαμίας-ιτέας ανατέθηκε στην ΙΝΤΕΡΚΑΤ ο νέος οδικός άξονας στο τέλος παράκαμψης γραβιάς, μήκους 5 χλμ και προυπολογισμού 15 εκ ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος 2024.
Γ) Ένταξη σε 1 μήνα στο ταμείο ανάκαμψης του παραλίμνιου αγωγού λυμάτων Μόρνου που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς και τις φυλακές μαλανδρίνου ύψους 17 εκ ευρώ
Δ) Κατασκευή ταμιευτήρα τολοφώνα στη θέση χάρμισκο με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκ. Ευρώ. Ο ταμιευτήρας θα έχει χωρητικότητα 1.600 κυβικά μέτρα νερού. Τον σεπτέμβριο ανακηρύχθηκε ως προσωρινός ανάδοχος η ΤΕΝΑ ανώνυμη τεχνική εμπορική βιομηχανική εταιρία. Συμπληρωματικά ανατέθηκε και η μελέτη αρδευτικού δικτύου τολοφώνα για την άρδευση 6.700 στρεμμάτων ύψους 560 χιλ ευρώ.
Ε) Φυσικό αέριο στην Άμφισσα με σύνδεση με το δίκτυο της Λαμίας μήκους 21,5 χλμ, ύψους 4,8 εκ ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος 2023.
ΣΤ) Ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου ελαιώνα συνολικής καθαρής έκτασης 31.000 στρεμμάτων με σύγχρονο νσύστημα άρδευσης με σταγόνες, 12 εκ. Κυβικά μέτρα ετησίως από τον υδαταγωγό Μόρνου, και συνολική έκταση αρδευτικού δικτόυ 167 χλμ. Το έργο ύψους 20 εκ ευρώ έχει ολοκληρωθεί κατά το ⅕ και εκκρεμούν τελικές διευθετήσεις με την ΕΥΔΑΠ που δρολομολογούνται ώστε να παραδοθεί εντός 18 μηνών.
Ολιστικό σχέδιο 7 σημείων για την αποκατάσταση, αειφόρο ανάπτυξη και προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας ύψους 40 + 20 εκ. Ευρώ. Με το σχέδιο μας στοχεύουμε στην πλήρη παραγωγική αξιοποίηση του σε μεγάλο βαθμό αδρανούς σήμερα παραδοσιακού ελαιώνα η σημερινή παραγωγή των 20.000 τόνων καρπού ελιάς μπορεί να αυξηθεί σε 50 έως 60.000 τόνους βρώσιμης ελιάς και τελικού προϊόντος ελαιολάδου υψηλής προστιθέμενης αξίας και τιμής και σημαντική αύξηση και των παραγωγών ελιάς.
Οι 7 βασικές δράσεις:
Α) Άμεση αποκατάσταση και φύτευση 60.000 καμμένων ελιόδεντρων (45.000 από φωτιά Ιουλίου και 15.000 από την πυρκαγιά του 2013) με τη συνδρομή ΕΛΓΑ και ιδιωτικού τομέα (χορηγία Μαρτίνου και άλλων ιδιωτών - με project manager τον Γιάννο Γραμματίδη που ολοκλήρωσε επιτυχώς το αντίστοιχο έργο στην αρχαία Ολυμπία).
Β) Δημιουργία ειδικού φορέα διαχείρισης του παραδοσιακού ελαιώνα με τη σύμπραξη Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειας και Δήμου με αποστολή την υλοποίηση του ολιστικού προγράμματος (το νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς ψήφιση)
Γ) Παραγωγή προϊόντων ελιάς υψηλής προστιθέμενης αξίας με ονομασία προέλευσης και brand name “sacred delfi” με σκοπό την πλήρη παραγωγική αξιοποίηση του ελαιώνα που σήμερα είναι αδρανής σε μεγάλο μέρος του. Ενεργοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο των δράσεων της για τη συμβολαική γεωργία με πρόγραμμα ευνοϊκού δανεισμού 20 εκ ευρώ.
Δ) Ενδυνάμωση της παραγωγής και βελτίωση της επιχειρηματικότητας με μέτρα βελτίωσης και μείωσης του κόστους αγροτικής παραγωγής, μέτρα βελτίωσης της μεταποίησης και διακίνησης των τελικών προϊόντων, δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας ελιάς, αναστροφή της εγκατάλειψης και εντατικοποίηση της καλλιέργειας με ειδικές δράσεις εκπαίδευσης παλιών και νέων παραγωγών, νέο branding και προώθηση των προϊόντων ελαιοκομίας Δελφών, αύξηση εσόδων παραγωγών από εναλλακτικές πηγές, καθολική προστασία και αξιοποίηση της κονσερβολιάς Άμφισσας με σκοπό τη δίκαιη αμοιβή των παραγωγών.
Ε) Εγκατάσταση ενιαίου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στην ευρύτερη περιοχή Δελφών για την αντιπυρική προστασία και την πρόληψη από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής. Ενίσχυση του δικτύου πυροσβεστικής υπηρεσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από το υπουργείο κλιματικής κρίσης στο πλαίσιο του προγράμματος Αιγίς
ΣΤ) Σχεδιασμός και Χρηματοδότηση από το Υπ. Περιβάλλοντος και το ταμείο ανάκαμψης δύο πολιτιστικών περιβαλλοντικών διαδρομών. Στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρα-Δελφοί (μήκους 15 χλμ) και στο Μονοπάτι ΙΜ Προφήτη Ηλία Χρισσού Άμφισσας (μήκους 7 χλμ) με στόχο την ανάπτυξη ενδυνάμωση του περιηγητικού τουρισμού και την καλύτερη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών με τον ελαιώνα.
Η) Διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την Τράπεζα Πειραιώς για την επαγγελματική εκπαίδευση των παραγωγών και την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την επιχειρηματικότητα.
Ολοκληρώνεται η μελέτη για την χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης έργων αναβάθμισης του πολιτιστικού και οικονομικού κέντρου Δελφών και ταυτόχρονα η επέκταση του πολιτιστικού και οικονομικού κέντρου Δελφών στην Ιτέα με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Τα δυο έργα συνδυαστικά θα προσφέρουν τη δυνατότητα διπλασιασμού των δυνατοτήτων του υπάρχοντος κέντρου στους Δελφούς με σύγχρονες εγκαταστάσεις ώστε να λειτουργήσουν ως σύγχρονος προορισμός συνεδρίων όλο το χρόνο.
