ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και η μεθόδευση της Gazprom -από το περασμένο καλοκαίρι- να κρατά χαμηλά τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και -κατ’ επέκταση- στο ηλεκτρικό ρεύμα..

Κοινή εκτίμηση στην Ευρώπη, αλλά και πάγια θέση της Κυβέρνησης, είναι η ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλεται τόσο για οικονομικούς, όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς ο Πλανήτης βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση.

Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ -ένα κόμμα που υποτίθεται ότι τάσσεται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος- καταγγέλλει την Κυβέρνηση για δήθεν πρόωρη απολιγνιτοποίηση και απαιτεί όχι μόνο το πάγωμά της, αλλά και την επαναλειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό παρόλο που εύκολα μπορούσε να διαπιστώσει ότι το κόστος για την παραγωγή μιας μεγαβατώρας ρεύματος από λιγνίτη (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) φτάνει στα 140 με 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κι αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιβάρυνση της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης. Επιπτώσεις που -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ)- υπολογίζονται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα και δείχνουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τη χρήση του λιγνίτη είναι καταστροφικές, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία.

Αποδεικνύεται έτσι το πόσο επιζήμια ήταν η αδράνεια που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση και η σιωπή που τον χαρακτηρίζει σήμερα σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι το κόστος για ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά πάρκα είναι μόλις στα 40 με 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το κόστος από φωτοβολταϊκά μόλις 20 με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Οι ΑΠΕ είναι οι πλέον ασφαλείς λύσεις για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, ενώ ο λιγνίτης μπορεί να είναι η στρατηγική εφεδρεία. Μπορεί, δηλαδή, να χρησιμοποιείται μόνο σε κρίσιμες περιόδους. Όπως, άλλωστε πρόσφατα τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας, η δυνατότητά δηλαδή να βάλει μπροστά μια λιγνιτική μονάδα λίγες ώρες ή ημέρες το χρόνο για ακραίους εξωγενείς λόγους και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης σταθερά στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
 
Σε βάθος χρόνου η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, τους υδρογονάνθρακες, τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταστούμε ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική χώρα αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα να μετατραπούμε και σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ioannis Bougas

·  Γεννήθηκε στην Άμφισσα την 21η Οκτωβρίου 1964

· Αποφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Άμφισσας το 1982 και εισήχθη το ίδιο έτος στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Previous
Previous

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ.ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Next
Next

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩN