ΕΝΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αναφερόμενος στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα επισήμανε:
-Η μάχη για την ειρήνη και τη νομιμότητα πρέπει να συνδυαστεί με τολμηρές πρωτοβουλίες για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Η πολιτική να παρέμβει, επαναφέροντας τις αγορές ενέργειας στο ρόλο τους και θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών και τις επιχειρήσεις από υπερβολικές διεθνείς ανατιμήσεις.’
-Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία.
-Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επιδρούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των καταναλωτών αλλά και στις οικονομίες όλων των κρατών. Είναι συνεπώς η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία σε ακραίες συνθήκες -όπως αυτές που βιώνουμε τώρα- οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης.
-Αν σκεφτούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πριν την κρίση στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και τώρα έφτασαν τα 300 ευρώ τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο εχθρός μας δεν είναι μόνο ο πόλεμος, αλλά μία βασική δυσλειτουργία, με κερδοσκοπικά αίτια, στην αγορά του φυσικού αερίου.
-Η πρωτοβουλία συνδυάζεται με την ανάγκη συγκρότησης ενός ειδικού ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια. Εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αποσύνδεση των χωρών- μελών της Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο. Έχει μία συγκεκριμένη και ρεαλιστική στόχευση και αυτή είναι η αποσύνδεση των πολεμικών εξελίξεων από το ράλι των τιμών και η διακοπή της αλληλοτροφοδότησης αυτών των δύο κρίσεων.
